Иво Беров, . Заглавието е на редакцията на ФрогНюз. Съждението е

...
Иво Беров, . Заглавието е на редакцията на ФрогНюз. Съждението е
Коментари Харесай

Иво Беров: Борисов ни пазел от комунистите? Не каза ли той, че Ж...

Иво Беров,. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

Съждението е ясно, недвусмислено и неоспоримо: в случай че социализмът е бил прогресивен строй, довел България до нечуван подем, то всеки чиновник на Държавна сигурност може да се гордее с принадлежността си към тази почтена работа.

 

Григорова също може да прочете тези редове

 

Някои ще се зачудят кой пък би се изказвал чак толкоз ласкаво за социализма, откакто самият Тодор Живков го разгласи за " недоносче ", откакто самата Корнелия Нинова съобщи, че той има единствено " обособени постижения ", от които демокрацията я е лишила, и откакто тогавашният общоприет секретар на Българска комунистическа партия Петър Младенов разгласи в отчета си на декемврийския пленум на Българска комунистическа партия от 1989, че социализмът е довел България до „ цялостен икономически и финансов провал “, в това число и поради " необятно публикуваната корупция ". И не е зле това за " необятно публикуваната корупция " да бъде прочетено и от левичарката Ваня Григорова, която съобщи по време на кметската конкуренция, че корупцията означавала капитализъм.

 

Но въпросът беше кой пък е хвалил социализма и то по този начин, както не са го хвалили и най-изявените комунисти, по този начин както не го е хвалил и най-фанатичният просташки пропагандатор.

 

" Тодор Живков построи две Българии "

 

Този човек - о, каква изненада - е лидерът на дясната сякаш партия ГЕРБ, членка на Европейската Народна Партия, Бойко Методиев Борисов. Негови си думите: " Тодор Живков построи две Българии " и " всяко държавно управление, което направи и една стотна от това, което направи Тодор Живков, може да се гордее ". С това си потресно изказване, без да го осъзнава, Бойко Методиев Борисов способства за възвеличаването на соца повече от всички преименували се на социалисти комунисти.

 

Защото то влече със себе си неизбежното умозаключение: щом Живков е направил толкоз доста за България, то подчинената му Държавна сигурност е почтена за почитание работа. И се получава много чудато и необичайно, когато очевидни и секрети последователи на ГЕРБ декларират, че Борисов ни пазел от комунистите. И когато самият Борисов злослови против Васил Терзиев, тъй като предците му били хора на Държавна сигурност.

 

Подобни чудатости и странности са разследване както на хитрата политика и опитността на някогашните комунисти, по този начин и на лековерието и неопитността на нашенската демократична общественост. Лековерие (и даже нещо повече), проявено и при изборите за кмет, когато част от тази общественост гласоподава за гневната левичарка Ваня Григорова, тъй като бащата и дядото на Терзиев били хора на службите.

 

А социалистите излязоха по-опитни и по-хитри (и даже нещо повече), тъй като Българска социалистическа партия съумя да се разграничи от действията на Държавна сигурност, а пък демократите се хванаха на съвсем всичките ѝ уловки. Като една от тези уловки беше да насочат публичното отвращение против доносниците, а не против поръчителите на доноси.

 

България по този начин и не осъзна разликата

 

Обществото ни по този начин и не осъзна, че по този начин наречените " разузнавачи " също са донасяли - нагоре по властовата стълба на комунистическото ръководство и че не различен, а таман социалистическият строй породи доносничеството. И тази липса на преценка докара до грозни и отблъскващи феномени. Докато антикомунистите, да вземем за пример, гневно разобличаваха доносниците, офицерите на Държавна сигурност шетаха из медиите и в блажен унес изливаха " дълбокоумните " си размишления за страната, социализма, капитализма, положителното, злото и всичко останало.

 

Димитър Иванов - Гестапото, да вземем за пример, някогашен шеф на шести отдел на Държавна сигурност и до момента взе участие, под прикритието на специалист, в предаванията на всички национални малките екрани. И към този момент се приема за напълно естествено в обкръжението на българския президент, а и освен в неговото, да гъмжи от сътрудници на Държавна сигурност. Приема се за напълно естествено и наличието им в всякакви партии, които били даже десни. Доскоро най-гласовитият народен представител на ГЕРБ беше сътрудникът Георги Марков.

 

Предупрежденията на Петър Дертлиев

 

И към този момент никой не помни превъзходната тирада на Петър Дертлиев – демократа, минал през пъкъла на Белене, който от трибуната на Народното събрание доста тъкмо изясни за какво доносниците или най-малко част от тях са също жертви на режима и че главната отговорност за комунистическото мракобесие тежи върху Комунистическата партия и вождовете ѝ. (Не е прав Васил Терзиев, когато твърди, че e имало и " положителни " отдели на ДС).

Има въпреки всичко един сигурен метод да се разбере кой е бил изнуден да доносничи и кой го е правил от изгода. Знае се да вземем за пример, че всички по този начин наречени " разузнавачи " без изключение са били користни доносници. Достатъчно е да се видят делата на един човек след демократичните промени. Защото не трябва да се слагат в един кюп Вера Мутафчиева и Иван Гранитски, да вземем за пример. Нито пък Иво Инджев и Кеворк Кеворкян. И за какво не трябва да се отхвърля поддръжка на Васил Терзиев поради татко му и дядо му. Днешните антикомунисти биха могли да смислят за какво една победа на лявата Ваня единствено щеше да усили въздействието на Държавна сигурност с нейните " разузнавачи ". Но май да си антикомунист не значи, че си демократ (и нацистите са били антикомунисти), нито пък че си безусловно или пък извънредно интелигентен.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР